Klimakteriet

Alla kvinnor kommer i klimakteriet förr eller senare. Oftast kommer du in i klimakteriet när du är runt 45-55 år.


KlimakterietKlimakteriet – vad är det?

När du som kvinna når övre medelåldern går du igenom en hormonförändring: Kroppen producerar mindre och mindre östrogen tills dess att mensen slutar och du inte längre kan bli gravid.

Många kvinnor upplever någon form av besvär i samband med klimakteriet. Det kan vara allt från svettningar och svallningar till nattlig oro och sömnbesvär. En del kvinnor får även, på grund av det minskade östrogenet, torra och sköra slemhinnor i underlivet.

Klimakteriet skulle kunna jämföras som en omvänd pubertet från att bli könsmogen till att sakta förlora fertiliteten.

Psykiska förändringar och problem

Många kvinnor upplever psykiska förändringar när man går in i klimakteriet. Exempelvis att du lättare kan bli arg och irriterad, känna dig nedstämd eller ha en ökad oro i kroppen.

Men det som är viktigt att komma ihåg är att det är en övergångsperiod och de symptom du kanske känner idag kommer ge sig med tiden. Man brukar säga att klimakteriebesvären pågår i cirka sex månader upp till ett år. Skulle du ha väldiga problem under tiden du är i klimakteriet finns det hjälp att få i form av läkemedel som innehåller östrogen.

Vad händer med kroppen?

Det första tecknet på att du är på väg in i klimakteriet är att menstruationerna förändras. Det kan vara att de blir mer rikliga, kommer med allt längre mellanrum eller blir mer långdragna.

När menstruationen sedan upphört blir slemhinnorna i underlivet mer sköra. Urinröret blir även det mer känsligt. Detta leder till att man kan få klåda och obehag i underlivet, lättare urinvägsinfektioner och problem med samlag.

Sköra slemhinnor

Om du får mycket problem med sköra slemhinnor i underlivet finns det läkemedel som motverkar detta. Dessa läkemedel innehåller östrogen, det som kroppen känner att den för tillfället saknar, vilket gör att slemhinnorna blir fuktigare och starkare. Östrogenet finns i tablettform, plåster och gel.

Misstas ofta med svampinfektion

Tänk på att klåda kan misstas för att vara svampinfektion. Är du därför i klimakteriet och får klåda i underlivet är det viktigt att konstatera att det är svamp innan du börjar med behandling.

Klådan beror nämligen i allra flesta fall just på torra och sköra slemhinnor, inte svamp. Receptfria svampdödande krämer kan dessutom göra slemhinnorna mer känsliga och sköra, vilket gör att du kan komma in i en ond cirkel.

Sök hjälp hos din vårdcentral istället så kan du vara säker på att få rätt behandling.

Misstänker du att du hamnat i klimakteriet?

Klimakterietest.se kan du läsa mer om tecken på klimakteriet, klimakteriebesvär och om klimakterietest.