Vad är mens?

Mens är delar av livmoderslemhinnan som stöts bort när inget ägg växer till. Det första ägget släpps från äggstocken när du är könsmogen. Menstruation kan dock orsaka problem, så som magont och PMS.


När börjar mensenNär flickor föds finns det cirka 400 000 ägganlag i äggstockarna. När kvinnan är vid könsmognad släpps det första ägget från äggstockarna. Det är då den första ägglossningen sker och två veckor efter ägglossningen kommer den första menstruationen.

En menstruation kommer sedan en gång i månaden fram tills att kvinnan går in i klimakteriet och menstruationen upphör.

En menstruation är även ett tecken på att ägget som släppt vid ägglossningen i den menstruationscykeln inte blivit befruktat.

Menstruationscykel

Menstruationscykeln räknar hur lång tid det är från menstruationens första dag till att nästa menstruation kommer. Cirka 10-16 dagar efter mensens första dag släpper äggstocken ifrån sig ett, eller i vissa fall flera ägg.

Sedan är det normalt 14 dagar till nästa mens. En menstruationscykel kan förvisso variera mellan 21-35 dagar, men vanligast är dock att den är 28 dagar.

Hur många dagar och hur rikligt?

Hur länge mensen pågår är väldigt individuellt. Vissa har mens i bara ett par dagar och andra blöder i en hel vecka. Att ha kraftiga blödningar vilket inte är helt ovanligt kan vara mycket besvärligt.

Har du mycket rikliga blödningar kan du köpa receptfria tabletter som minskar blödningarna något. Vilka problem du än har med din menstruation är det en bra idé att söka hjälp och råd av gynekolog som kan göra en korrekt bedömning.

PMS

Ungefär fyra till fem dagar före varje menstruation går kroppen igenom hormonförändringar. Dessa kan vara mer eller mindre besvärliga för kvinnan men ungefär hälften av alla kvinnor får PMS, premenstruella spänningar.

Symptom för PMS är exempelvis bröstspänningar, huvudvärk, svullnad och humörsvängningar.

Vissa kvinnor kan ha mycket svår PMS och kallas då istället för PMDS. PMDS står för premenstruellt dysforiskt syndrom och innebär att kvinnan kan känna sig mycket nedstämd och irriterad.

Symptomen för PMDS liknar till stor del symptomen för depression. Läs mer om PMS…