Moderna mensskydd

Det finns många olika mensskydd att välja mellan. Här kan du läsa om de vanligaste, men även om nyare och moderna mensskydd så som menskopp.


Menskopp

MenskoppMenskoppen ser ut som en liten rund kopp som viks ihop innan den förs in i slidan. Menskoppen ska inte sitta lika långt upp i slidan som tampongen gör och den kan sitta kvar i slidan vid toalettbesök, bad samt nattetid.

Menskoppen ska tömmas ungefär två gånger om dagen och vid tömning sköljs den bara av i kallt vatten, för att sedan sätta tillbaka samma kopp igen. Mellan menstruationerna rengörs koppen genom att koka den i vatten.

En menskopp kan vara ett mycket bra alternativ för kvinnor som får återkommande svampinfektioner då den inte suger upp slidans naturliga slemhinnor, som tampongen gör, och inte stänger in som bindor gör.

Menskoppen finns att köpa i många olika fina färger och säljs, än så länge, på internet. Den kan tyckas vara dyr, men då den kan användas i flera år blir det betydligt billigare än att springa och köpa tamponger eller bindor varje månad.

Läs mer om menskoppen här.

SvamptampongSvamptampong

Svamptampongen används som en tampong och ser ut som en liten tvättsvamp. Det är ett hygieniskt och ekologiskt mensskydd som är snällt mot underlivet. Du kan också ha sex med den inne.

Du kan köpa en svamptampong på nätet eller i ekologiska butiker. Här kan du läsa mer om svamptampongen.

Moderna mensskyddSoftcup

Softcup är ett mensskydd som inte finns i Sverige än men går dock att beställa på internet. Den påminner om en menskopp, och du kan ha sex medan du har den inne.

Läsa mer om hur en softcup fungerar.

De vanligaste mensskydden

De vanligaste mensskydden är dock fortfarande tampong, binda och trosskydd.

Tampong

Tampongen är gjord av bomull och förs upp djupt i slidan för att där kunna absorbera blodet.

Binda

Bindan sätts i trosorna för att absorbera blodet utanför kroppen. En del kvinnor har så lite mens att de endast behöver använda trosskydd.