PMS
Många kvinnor lider varje månad av PMS, premenstruella spänningar, inför menstruationen. Detta kan vara väldigt jobbigt och till och med skapa störningar i livet. Vissa kvinnor får nämligen så mycket symptom att de knappt klarar av vardagen.
Därför får du PMS
Hormonförändring i samband med ägglossning och menstruation
Fyra till fem dagar för varje menstruation går kroppen igenom hormonförändringar. Det beror på att inför varje ägglossning ökar nivåerna av progesteron kraftigt för att sedan dala lika snabbt inför menstruationen.
Ny teori: Större känslighet för hormonsvängningar
Kvinnor som har PMS uppvisar dock inte större hormonsvängningar än andra kvinnor. Istället har de en ökad känslighet för svängningar trots samma nivåer. Detta visar en ny forskning på Medscape.com.
Tidigare teori: Nedbrytning av progesteron orsakar PMS
En vitt spridd teori är att det är nedbrytningsprodukter av progesteron som orsakar symtomen. Detta eftersom du får PMS mellan ägglossning och menstruation, vilket är tiden då nivåerna av hormonet progesteron fluktuerar. Därför har man traditionellt kopplat ihop progesteron till PMS även om inget samband är klarlagt.
Brister som kan ligga bakom PMS
Forskare har identifierat brist på en del hormoner och ämnen vid PMS, och har sett att besvären minskat med behandling mot en del av dessa brister, exempelvis:
- Serotoninbrist: Svår PMS kan behandlas med SSRI-preparat (serotoninåterupptagshämmare). Dessa läkemedel används bland annat också vid depression.
- Magnesium- och kalciumbrist
- Andra orsaker under utredning: Endorfiner, GABA, prolaktin.
Symptom
Symptom för PMS är humörsvängningar, bröstspänningar, huvudvärk och svullnad i kroppen.
Det är individuellt hur dessa symptom yttrar sig och vissa kvinnor har så svår PMS, eller PMDS som det också kallas, att det kan påverka vardagen på ett mycket negativt sätt.
Lindring
Det går att lindra PMS på många olika sätt: Undvik stressiga situationer, motionera, ta en lång promenad, sov mycket och gör sådant som få dig att må bra!
Avslappningsövningar
Ett annat knep som har lindrat för många är att försöka slappna av så gott det går. Det kan du göra genom andnings- och avslappningsövningar.
Men som med mycket annat kräver avslappning träning. I början kan du nämligen lätt känna att du blir rastlös och att du inte har tålamod nog att ägna dig åt avslappningen. Men när du väl kommit underfund med hur du slappnar av på bästa sätt kan det vara ett mycket bra knep att lindra PMS på.
Så fort du känner att du jagar upp dig i onödan och blir irriterad ska du använda dig av övningarna. Åker du kollektivt, ligger i sängen för att försöka sova eller om du exempelvis är ute och promenerar ska du stanna upp, andas och räkna in- och utandningarna.
Varje månad
Eftersom att mensen är ett återkommande gästspel i varje kvinnas liv kan du med enkla medel planlägga och anteckna när du får din mens och när PMS:en dyker upp.
Det kan, främst för dig själv, kännas skönt att veta när du blir irriterad, ledsen utan anledning och så vidare. Har du dessutom väldigt jobbig PMS kan det vara bra att tala om detta för din omgivning för att på så sätt kunna få ökad förståelse och andrum.
PMDS – svår PMS
PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom, innebär att kvinnan kan känna sig mycket nedstämd och irriterad.
Symptom
Symptomen för PMDS liknar till stor del symptomen för depression.
Behandling
Numera finns det läkemedel mot denna svåra form av PMS, vilket har ”räddat” många kvinnors liv. Detta läkemedel innehåller samma verksamma ämne som i antidepressiva läkemedel och biverkningar som minskad sexlust kan uppkomma.
Men, har du så svår PMDS att du söker hjälp i form av läkemedel är minskad sexlust ett, i relation, litet problem. Symptomen för PMDS i sig kan nämligen göra att man inte känner lust för någonting alls.